Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

O ''Καλλικράτης'' και η κρίση του πολιτικού συστήματος

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στην Φωνή σήμερα Σάββατο 22/10/2010. Πρόκειται για συνέχεια ενός άλλου μου άρθρου (και μιας σειράς σχολίων στο filoiko) που δημοσιεύτηκε στον Ηπειρωτικό Αγώνα των Ιωαννίνων 5 και πλέον μήνες πριν με τίτλο ''Να δοθεί μια ευκαιρία στους νέους''. Τότε είχα τονίσει ότι οι πολιτικοί φορείς, πυλώνες της Δημοκρατικής Οργάνωσης της κοινωνίας μας (πράγμα που αμφισβητείται έντονα, αλλά και πράγμα με το οποίο έχω γαλουχηθεί και συνεχίζω να πιστεύω) έπρεπε να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου η επερχόμενη μεταρρύθμιση του ''Καλλικράτη'' να αποτελέσει μια ευκαιρία για την αναδιάταξη του πολιτικού προσωπικού. Πέντε μήνες αργότερα τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι το φθαρμένο και σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό στο χώρο της Αυτοδιοίκησης δεν θα εγκατέλειπε τόσο εύκολα την μάχη προκειμένου να γαντζωθεί στην εξουσία. Αλλά και επίσης ότι οι πολιτικοί φορείς έχουν λάβει το μήνυμα της κοινωνίας ότι δεν μπορούν πλέον να προχωρήσουν χωρίς ανανέωση των στελεχών τους. Ιδίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ότι με αφορά, αρνήθηκα σταθερά να βρεθώ στην θέση να επιλέξω μεταξύ δύο αναξιόπιστων ψηφοδελτίων που κάποιοι άλλοι για δικούς τους λόγους είχαν από καιρό προετοιμάσει. Το ψηφοδέλτιο της Δημιουργικής Πορείας μας δίνει μια άλλη διέξοδο. Η διέξοδος αυτή θα υπάρξει και την δεύτερη Κυριακή. Κάποιοι επέλεξαν να προωθήσουν τις προσωπικές τους στρατηγικές ή/και τα ιδιοτελή τους συμφέροντα. Άς τους δώσουμε την απάντηση τώρα.

Η ΑΛΛΑΓΗ στον Δήμο Ζηρού απαιτεί την ΑΠΑΛΛΑΓΗ από τα βαρίδια του παρελθόντος.



ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ: ΜΑΖΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.
Ο ‘’Καλλικράτης’’ και η κρίση του πολιτικού συστήματος.
Οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη είναι σημαντικές για το μέλλον του τόπου μας. Θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο σαν πολίτες θα υποδεχθούμε την πρόκληση που θέτει στις τοπικές κοινωνίες η νέα διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας την οποία συνηθίσαμε να αποκαλούμε ‘’Καλλικράτης’’. Η ανάπτυξη, η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος, η πολεοδομική ανασυγκρότηση, η ποιότητα ζωής, ο πολιτισμός, η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική συνοχή, αποτελούν τους άξονες στους οποίους θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις και να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας. Η ενοποίηση των παλιών Δήμων και Κοινοτήτων στη βάση κοινών προοπτικών, η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του νέου Δήμου, η διεκδίκηση πόρων, ο  συντονισμός των ενεργειών που προκύπτουν από τις νέες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται και αποδίδονται στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν, ούτως ή άλλως, τις βασικές προτεραιότητες της νέας Δημοτική Αρχής.
Υπάρχει σήμερα ένας αναβρασμός στην κοινωνία σε ότι αφορά στην ποιότητα του πολιτικού προσωπικού – και όχι μόνο. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  έχει μιλήσει για αυτό, όπως έχει μιλήσει και για κρίση αξιών. Είναι ευρέως αποδεκτή από όλους τους πολιτικούς φορείς η ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού τους προσωπικού. Δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη υπόθεση ούτε βέβαια είναι διασφαλισμένη η κατάληξή της. Είναι για παράδειγμα παραπάνω από εμφανής η αγωνιώδης και εργώδης προσπάθεια του απερχόμενου αυτοδιοικητικού προσωπικού, πανελλαδικά, να γαντζωθεί στην εξουσία, παρόλη την αποδεδειγμένη, σε πολλές περιπτώσεις, ανεπάρκειά του. Θα πρέπει επομένως σαν πολίτες να στηρίξουμε τουλάχιστον τις λίγες έστω, προσπάθειες ανανέωσης.
Η Περιφέρεια Ηπείρου.
Με πολύ μεγάλη χαρά επομένως, υποδέχθηκα την υποψηφιότητα του καλού συναδέλφου μου Νίκου Καλατζή τοπογράφου μηχανικού, γέννημα θρέμμα της Φιλιππιάδας σαν περιφερειακού συμβούλου στο ψηφοδέλτιο του κου. Καχριμάνη.
Η ανακοίνωση όμως του ψηφοδελτίου του κου Βαγγέλη Αργύρη δημιουργεί πραγματικά νέα δεδομένα για την περιοχή μας. Σπεύδω να σημειώσω ότι μόνο καλά λόγια συνόδευαν από την αρχή την υποψηφιότητά του κου. Αρβανίτη ως αντιπεριφερειάρχη στον νομό Πρέβεζας. Ο γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φιλιππιάδας κος Δημοσθένης Σιαφάκας, και ο αγαπητός κος Χρήστος Γκάρτζιος αποτελούν ξεχωριστά ονόματα, η υποψηφιότητα των οποίων μας γεμίζει χαρά σαν Φιλιππιαδιώτες. Μεγάλη η χαρά μου και για την Δήμητρα Αναγνώστου από το Θεσπρωτικό, αγαπημένη οικογενειακή φίλη. Δεν θα παραλείψω βέβαια να χαιρετήσω και την υποψηφιότητα του συναδέλφων μου μηχανικών Βαγγέλη Γιαννουλάτου, ήδη εκλεγμένου Αντιπροέδρου της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ/ΤΗ και Μιχάλη Χαλικιά.
Ένα πλήρως ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, στελεχώνεται από επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων και υπόσχεται βάσιμα, ότι  μπορεί να αποτελέσει το πυρήνα των δημιουργικών ανθρώπων που έχει ανάγκη ο τόπος για την επιστημονικά σχεδιασμένη και προσεκτικά οργανωμένη ανάπτυξή του. Το φθαρμένο αυτοδιοικητικό προσωπικό είχε ήδη αποσυρθεί.
Η ευθύνη των πολιτικών φορέων και των πολιτών.
Οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη του 2010 είναι οι πρώτες που γίνονται στα πλαίσια του ‘’Καλλικράτη’’. Είναι προφανές, όσο και αν μια τέτοιας κλίμακας διοικητική αναδιάρθρωση είναι παραπάνω από απαραίτητη, ότι οι τοπικές κοινωνίες απέχουν από το να είναι έτοιμες να την υλοποιήσουν χωρίς προβλήματα. Τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής οργάνωσης της δράσης τους με την μορφή συγκροτημένων Αυτοδιοικητικών Παρατάξεων που θα καλύπτουν όλη την έκτατη των νέων Δήμων. Αποτελεί επομένως βαθειά μου πεποίθηση ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί ως πυλώνες της Δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας μας οφείλουν, σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, να αναλάβουν εκείνες τις πρωτοβουλίες και να υλοποιήσουν εκείνες τις δράσεις που μπορούν:
·         Να εγκαθιδρύσουν και να διασφαλίσουν την λειτουργία των θεσμών που θα εγγυηθούν την διαφάνεια και την αξιοκρατία.
·         Να κάνουν πράξη την Δημοκρατική απαίτηση για την συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις που τον αφορούν.
Η Δημοκρατία, η συμμετοχή του πολίτη και η οργάνωση του διαλόγου για το τι θα κάνουμε πρακτικά αύριο, είναι τα ζητούμενα. Αν δεν θέλουμε να εκλέξουμε πάλι τους παλιούς ή νέους που θα αναπαράγουν το παλιό για να απογοητευθούμε για μία ακόμη φορά.
Κατά συνέπεια οι πολιτικοί φορείς και τα στελέχη τους κρίνονται αυτή την περίοδο και από την συμβολή τους στην δημιουργία των πολιτικών μορφών που θα έχουν την δυνατότητα, τώρα και στο μέλλον, να αποτελέσουν τον πυρήνα της οργάνωσης των πολιτών μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής. Οι πολίτες, ως ενεργά πολιτικά υποκείμενα, έχουμε  επίσης σημαντική ευθύνη. Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για προσωπικές στρατηγικές και παραγοντίστικες συμπεριφορές. Η ενότητα πρέπει να υπηρετηθεί από όλους στην βάση κοινών αρχών, στόχων και προοπτικών. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποδειχθούμε όλοι μας υποδεέστεροι των περιστάσεων.
Η κατάσταση στον Δήμο Ζηρού.
Στα τοπικά πράγματα, έχουν ήδη διαμορφωθεί τέσσερες υποψηφιότητες. Μόνο δύο από αυτές θα καταφέρουν τελικά να διεκδικήσουν την πλειοψηφία στον Δήμο Ζηρού. Δυστυχώς, το εκλογικό σύστημα δεν συμβάλλει στην ανάδειξη όλων των φωνών. Πράγμα το οποίο θα ήταν και χρήσιμο και απαραίτητο. Όπως επίσης είναι απαραίτητο να υπάρξει μια κοινή συνείδηση ότι απαιτείται σοβαρότητα και σαφής διάθεση συνεργασιών για να λειτουργήσουν οι νέοι Δήμοι.
Ξεκάθαρα πιστεύω ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν θα έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που της επιφυλάσσει ο ‘’Καλλικράτης’’.  Αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο φανερό από το γεγονός ότι υποστηρίζεται από μια παράταξη που δεν πίστεψε ποτέ στις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και που συστηματικά αρνήθηκε πάντα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις είτε παλιότερα με τον ‘’Καποδίστρια’’ είτε τώρα με τον ‘’Καλλικράτη’’.
Οι πολίτες που πιστεύουμε στην Δημοκρατία, στην Διαφάνεια, στην συμμετοχή, στην ανάπτυξη και στο περιβάλλον, ανεξάρτητα από πολιτικές αφετηρίες, οφείλουμε να προχωρήσουμε μαζί. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια άλλη πρόταση. Μια πρόταση με προοδευτικά χαρακτηριστικά. Μια πρόταση που συσπειρώνει τους πολίτες σε κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και το σχεδιασμό του μέλλοντός μας. Αυτό επιβάλλει η Δημοκρατία, αυτό επιβάλλει η ανάγκη να δράσουμε σαν ενεργοί πολίτες, σαν πολιτικά υποκείμενα και όχι σαν αντικείμενα των επιλογών άλλων.
Έχοντας μιλήσει πάντα την γλώσσα της αλήθειας δεν δυσκολεύομαι να σημειώσω ότι η Φιλιππιάδα ταλανίζεται από διαπροσωπικές διαμάχες, προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελή συμφέροντα. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να στερήσει από το σύνολο του νέου Δήμου Ζηρού το χαμόγελο και την προοπτική. Για αυτό τον λόγο το τελευταίο διάστημα, στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις τις προσπάθειες που συνέτειναν στη συγκρότηση ενός ενωτικού, προοδευτικού ψηφοδελτίου Νίκης και Προοπτικής και έθεσα τον εαυτό μου από την αρχή χωρίς ενδοιασμούς στην διάθεση της παράταξης. Από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα υπήρξε συμφωνία από όλες τις πλευρές ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν χρειάζονται στείρες αντιπαραθέσεις και κομματικές καταγραφές. Δημιουργήθηκαν έτσι οι προϋποθέσεις κοινής έκφρασης δυνάμεων που παλαιότερα ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την απόφαση των δυνάμεων αυτών να συμβάλλουν σε μια Δημιουργική Πορεία για το μέλλον του Δήμου μας μακριά από στενούς κομματικούς εναγκαλισμούς και παραγοντίστικες συμπεριφορές. Τώρα είναι η ώρα να συμβάλουμε αποφασιστικά στην διαμόρφωση του μέλλοντός μας.
Η ‘’Δημιουργική Πορεία’’ εγγυάται την σοβαρότητα, την εντιμότητα, την διαφάνεια, την συμμετοχή και την συνεργασία των πολιτών. Οι διαδικασίες συγκρότησης και λειτουργίας της αποτελούν την καλύτερη και πιο ισχυρή απόδειξη για αυτό.
Η ‘’Δημιουργική Πορεία’’ εργάστηκε και εργάζεται συστηματικά για την ενότητα των πολιτών, μακριά από προσωπικές στρατηγικές και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, ανεξάρτητη και αντιμέτωπη προς ιδιοτελή συμφέροντα,  με μόνο γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας.
Η ‘’Δημιουργική Πορεία’’ είναι η ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ απάντηση στα συσσωρευμένα προβλήματα, στις συντηρητικές επιλογές, στην ανάγκη να σχεδιάσουμε με σοβαρότητα, ευαισθησία και επιστημονικό τρόπο τις δράσεις μας και να τις υλοποιήσουμε με δύναμη και αποφασιστικότητα.
Οι δημοκρατικοί πολίτες, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, θα δώσουμε μαζί την απάντησή μας στις εκλογές της 7ης Ιανουαρίου.
ΜΑΖΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: