Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η κρίση του πολιτικού συστήματος και η στάση των ''αυτοδιοικητικών'' στον Δήμο Ζηρού.

Ο ‘’Καλλικράτης’’ εύλογα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πολιτών όλων των πολιτικών αποχρώσεων, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο. Θα ανέμενε, επομένως, κανείς από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Δήμο Φιλιππιάδας και στην Νομαρχία Πρέβεζας, και οι οποίοι στηρίχθηκαν στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική τους αναρρίχηση, να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση των παραπάνω απαιτήσεων. Η κρίση του πολιτικού προσωπικού όμως φαίνεται ότι αφορά και τους ίδιους. Δεν είναι κατά την γνώμη μου τυχαίο ότι πρόκειται για την απερχόμενη φουρνιά των αυτοδιοικητικών.
Στην εποχή μας η συνεργασία ανθρώπων, ιδιαίτερα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες είναι αναγκαία. Αρκεί να στηρίζεται και να καθοδηγείται από κοινούς στόχους και οράματα για την πρόοδο του τόπου και όχι από προσωπικές στρατηγικές. Κατά συνέπεια δεν θα εύρισκα, κατ’ αρχήν, τίποτε το πολιτικά επιλήψιμο στην στάση τους να προτείνουν μια άλλη υποψηφιότητα, διαφορετική από την επιλογή που έμελλε να κάνει ο πολιτικός φορέας τον οποίο υποτίθεται ότι υπηρετούν και μάλιστα από σημαντικές θέσεις. Ούτε βρίσκω τίποτε το πολιτικά επιλήψιμο προς όσους συμπολίτες μας συμφώνησαν με την πρότασή τους.
Η κριτική στάση μου απέναντί τους δεν αφορά μόνο στην αναμφίβολα λανθασμένη πολιτική τους επιλογή. Αφορά και στην πρωτοφανή για κομματικά στελέχη προσπάθειά τους να επιβάλλουν μια υποψηφιότητα έξω και πριν από τις πολιτικές διαδικασίες επιλογής υποψηφίων που ο πολιτικός φορέας τον οποίο υποτίθεται ότι υπηρετούν καθόρισε. Αφορά στο γεγονός ότι με την συμπεριφορά τους διχάζουν αντί να συμβάλλουν στην ενότητα, προσφέροντας έτσι μια ακόμη ευκαιρία στην νυν Δημοτική αρχή, που φαίνεται να βρίσκει πολλές αντιδράσεις και στον δικό της χώρο, να ελπίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να καθορίζει τις εξελίξεις και στον νέο Δήμο Ζηρού. Αφορά στην βεβαιότητά μου ότι οι ενέργειές τους καθορίζονται από προσωπικές στρατηγικές όπως αποδεικνύεται και από τα παρακάτω.
 Δυστυχώς για τους ίδιους, έκαναν πέντε (μόνο;) σημαντικά λάθη. Λάθη που αποκαλύπτουν διάφανα τις πραγματικές τους επιδιώξεις, και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί.


Πρώτον, έσπευσαν να συγκροτήσουν, μια υποψηφιότητα πολύ πριν ο πολιτικός φορέας, ο οποίος τους ανάδειξε, ανοίξει καν την συζήτηση για τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες. Εμφανίστηκαν έτσι να θέλουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις στο ίδιο τους το κόμμα και να επιβάλλουν μια υποψηφιότητα που οι ίδιοι, μόνοι τους, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, επέλεξαν.  Έρχονται λοιπόν σήμερα αντιμέτωποι με την συντονισμένη αντίδραση των πολιτών που δεν δέχονται να συρθούν θέλοντας και μη σε προαποφασισμένες από λίγους επιλογές.
Δεύτερον, δεν ακολούθησαν, αντίθετα σαμποτάρησαν, τις διαδικασίες που το ίδιο τους το κόμμα επέλεξε για την επιλογή του υποψηφίου. Ίσως γιατί θέλησαν να περιβάλλουν την επιλογή τους με το μανδύα του ‘’ανεξάρτητου’’, κατορθώνοντας ακριβώς το αντίθετο, να την εμφανίζουν εξαρτημένη από τις προσωπικές τους επιδιώξεις. Η στάση του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές, με κορυφαία τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίου Δημάρχου στα Ιωάννινα, αποτελούσε εγγύηση, ότι μια πραγματικά ανεξάρτητη δημοκρατική υποψηφιότητα που θα συσπείρωνε τους πολίτες, θα ήταν αποδεκτή από το κυβερνητικό κόμμα.  Η θέση τους στον κομματικό μηχανισμό, αν πράγματι θεωρούσαν ότι η πρότασή τους εκπλήρωνε τις ελάχιστες αυτές απαιτήσεις, τους επέβαλε να συμμετάσχουν. Δεν τόλμησαν να θέσουν το θέμα γιατί δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν ούτε καν τα ελάχιστα αυτά χαρακτηριστικά. Δεν τόλμησαν γιατί θα ήταν τότε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την όποια κομματική επιλογή.
Τρίτον, χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα το όνομα του κόμματος, ψιθυρίζοντας, ορισμένοι τουλάχιστον από αυτούς, σε ανυποψίαστους ψηφοφόρους του κόμματος ότι η πρότασή τους είναι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. (Προφανώς κάποιοι άλλοι από το μέτωπο των ‘’ανεξαρτήτων’’ ψιθυρίζουν ότι είναι ο δεξιός υποψήφιος). Παντού σε όλη την Ελλάδα συμβαίνει στελέχη ενός κόμματος να διαφωνούν με τις επιλογές του και να προχωρούν σε προσωπικές κινήσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Κανείς όμως ποτέ και πουθενά δεν διανοήθηκε να υποστηρίξει ότι το ψηφοδέλτιο το οποίο στηρίζει, αποτελεί κομματική επιλογή, όταν το κόμμα επίσημα στηρίζει άλλον υποψήφιο. Αντιθέτως μάλιστα, σε όλους τους τόνους, επίσημα και σταθερά, στηρίζει και επιχειρηματολογεί για την αντίθεσή του στην πολιτική επιλογή του κόμματος. Προφανώς τέτοια ευθεία και ειλικρινή πολιτική στάση δεν τολμούν να τηρήσουν και για αυτό επιλέγουν να ψαρεύουν στα νερά που οι ίδιοι εσκεμμένα θολώνουν, θολώνοντας όμως έτσι και τα λαμπερά χρώματα του ‘’ανεξάρτητου’’ μανδύα και οδηγώντας νομοτελειακά στο ‘’τράβηγμα των αυτιών’’.
Τέταρτον, προσδοκούσαν ανερυθρίαστα  αλλά και αγωνίστηκαν με πάθος ώστε ο πολιτικός φορέας τον οποίο υποτίθεται ότι υπηρετούν να μην σχηματίσει ψηφοδέλτιο. Οι πολίτες γνωρίζουν με λεπτομέρεια τα γεγονότα. Δυστυχώς για τους ίδιους λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο προοδευτικοί πολίτες δεν αποδέχονται να υπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές ούτε να επιλύσουν προσωπικά αδιέξοδα του οποιουδήποτε. Η εκ των υστέρων προσωπική κριτική προς την επιλογή του πολιτικού τους φορέα δεν πείθει ότι αυτό ήταν το πραγματικό ελατήριο των ενεργειών τους. Είναι απολύτως βέβαιο ότι την ίδια στάση θα κρατούσαν οποιονδήποτε και αν επέλεγε να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, οποιαδήποτε και αν ήταν η κατάληξη των αναζητήσεων μεταξύ των Δημοκρατικών Πολιτών. Γιατί αν πράγματι ήθελαν να βοηθήσουν τον τόπο και την Δημοκρατική Παράταξη, αν πράγματι ενδιαφέρονταν για την πολιτική ενότητα του χώρου, θα έπρεπε να ενεργήσουν από την αρχή διαφορετικά.
Πέμπτον, έκαναν τουλάχιστον λάθος πολιτικό σχεδιασμό. Γνωρίζοντας ότι ένα σημαντικό μέρος των πολιτών, που ιδεολογικά τοποθετούνται στην κεντροδεξιά πτέρυγα του πολιτικού χάρτη, επιθυμεί ο χώρος τους να απεγκλωβιστεί από την υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου σχεδίασαν την επιβολή στο χώρο του ΠΑΣΟΚ μιας, όπως προκύπτει από τα πράγματα, ελεγχόμενης πρότασης που έλκει την καταγωγή της από τον δεξιό χώρο. Παλαιοκομματική πρακτική που δεν μπορούσε παρά να  καταλήξει σε ένα συνονθύλευμα προσωπικών στρατηγικών. Μια πρόταση που φαίνεται να προσελκύει και να σφραγίζεται από τις επιλογές συγκεκριμένων ιδιοτελών συμφερόντων, υπεύθυνων για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σημαδεύοντας δυστυχώς και ανθρώπους πράγματι αξιόλογους. Το αποτέλεσμα; Ο πρώιμος ισχυρισμός ότι η πρότασή τους εκφράζει μια κριτική στάση προς το πολιτικό σύστημα να μοιάζει σήμερα σαν κακόγουστο αστείο.
Το προοδευτικό ψηφοδέλτιο, του οποίου ηγείται ο Κώστας Βογιατζής, και  που τόσο πολύ, με τόσο πάθος αγωνίστηκαν να μην συγκροτηθεί είναι εδώ και τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Τόσο πολύ που εσχάτως προβάλουν τον ισχυρισμό ότι ο Κώστας Βογιατζής θα έπρεπε να τους είχε ρωτήσει πριν υποβάλλει την υποψήφιότητά του για να έχουν την ευκαιρία να τον στηρίξουν!
Στους πολίτες εναπόκειται πλέον να δώσουν την απάντησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: