Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ

Ανεξάρτητα από επιμέρους αναλύσεις (πολύ χρήσιμες αυτές καθ’ εαυτές), τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της 7ης Νοέμβρη στον Δήμο Ζηρού σε μια πρώτη προσέγγιση έχουν ως εξής:
1.       Στις Δημοτικές η  Δημοτική Παράταξη που στηρίχθηκε από την Ν.Δ., συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2009,  είχε μια μικρή μείωση (6067 έναντι 6413) η οποία οφείλεται κατά μείζονα λόγο στην απώλεια ψήφων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ανωγείου (404 ψήφοι). Αντίθετα στην Φιλιππιάδα σημείωσε άνοδο κατά 130 ψήφους. Στις Περιφερειακές εκλογές η παράταξη της Ν.Δ. σημείωσε πολύ μικρή άνοδο (6485 έναντι 6413) γεγονός που οφείλετε κατά κύριο λόγο στον εκμηδενισμό των απωλειών της στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ανωγείου αλλά και στην ενσωμάτωση των ψήφων του ΛΑΟΣ (κυρίως στην Φιλιππιάδα και το Ανώγειο). Το αναμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι η Δημοτική Παράταξη του κυρίου Γιολδάση δεν σημείωσε την αναμενόμενη μείωση δυνάμεων ή κατά κάποιον τρόπο την αναπλήρωσε. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική που στηρίχθηκε απλώς και μόνο στην ενδεχόμενη μείωση  δυνάμεων του κου Γιολδάση είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
2.       Στις Δημοτικές εκλογές η Δημοτική Παράταξη που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις σημείωσε δραματική μείωση των δυνάμεών της συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2009 (1697 έναντι 5133). Η απώλεια ψήφων σε σχέση με το 2009 ανέρχεται στο ποσοστό του 67% χωρίς να συνυπολογιστεί η ενσωμάτωση άλλων δυνάμεων. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στο Ανώγειο, την Φιλιππιάδα και το Θεσπρωτικό (84% 68% και 66% αντίστοιχα). Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κρανέας οι απώλειες ήταν μικρότερες αν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα (49%). Αλλά και στις Περιφερειακές εκλογές η παράταξη του ΠΑΣΟΚ σημείωσε σημαντική μείωση των δυνάμεών της (25%) με μεγαλύτερες απώλειες πάλι στο Ανώγειο (44%) και μικρότερες στο Θεσπρωτικό και την Φιλιππιάδα (20% και 25% αντίστοιχα). Στην Κρανέα η μείωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ έφθασε στο 33%. Το αναμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι εκτός των γενικών πολιτικών συνθηκών η μείωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ οφείλετε σε σημαντικό βαθμό και σε λόγους που σχετίζονται με καθαρά τοπικά χαρακτηριστικά. Η αντίθεση στις επιλογές της απερχόμενης ‘’αυτοδιοικητικής’’ ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ισχυρή αν και η αδυναμία του Δημοτικού ψηφοδελτίου να πείσει για την αναγκαιότητα υποστήριξής του πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη. Η συγκαλυμμένη ή όχι ‘’τιμωρία’’ του Περιφερειακού ψηφοδελτίου πρέπει να θεωρηθεί επίσης δεδομένη.
3.       Η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ σημείωσε συνολικά μικρή μείωση των δυνάμεών της (11%). Αν και σημείωσε αύξηση στο Θεσπρωτικό (75 ψήφοι / 32%) σημείωσε σημαντική μείωση στην Φιλιππιάδα (132 ψήφοι / 40%). Στην Περιφέρεια η παράταξη του ΚΚΕ σημείωσε σημαντική αύξηση (23%) με μεγαλύτερη ποσοστιαία στο Ανώγειο (18 ψήφοι 225%) και μεγαλύτερη αριθμητικά στο Θεσπρωτικό (122 ψήφοι / 52%). Στην Φιλιππιάδα, σε αντίθεση με τις Δημοτικές, η μείωση δυνάμεων ήταν ανεπαίσθητη (7 ψήφοι / 2%). Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική της περιχαράκωσης των δυνάμεων υπήρξε αποτελεσματική στις Περιφερειακές εκλογές, τα τοπικά χαρακτηριστικά στην Φιλιππιάδα όμως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις Δημοτικές.
4.       Η παράταξη που συγκροτήθηκε από τους ‘’αυτοδιοικητικούς’’ του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε την προτίμηση ενός μεγάλου αριθμού πολιτών (32.4% / 33.7% μετά την αφαίρεση των άκυρων/λευκών). Με δεδομένα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, καθαρά αριθμητικά, η παράταξη αυτή φέρεται να ενσωμάτωσε ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ. Προσεκτικότερη και λεπτομερέστερη ανάλυση αποδεικνύει ότι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων ήταν περισσότερο πολύπλοκες. Το αναμφισβήτητο, σε συνδυασμό με τις σταυροδοσίες,  συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική των απερχόμενων ‘’αυτοδιοικητικών’’ του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε σε πλήρη αποτυχία, καθώς όχι μόνο οδήγησε στην διάσπαση του χώρου αλλά επίσης διασφάλισε την εκλογή προσώπων που πρόσκεινται ιδεολογικά στο χώρο της ΝΔ. Οι ίδιοι οι ‘’αυτοδιοικητικοί’’ οδηγήθηκαν σε αναξιοπρεπή αποχώρηση. Από την άλλη πλευρά είναι επίσης αναμφισβήτητο το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο αυτό δεν έπεισε τελικά για την ‘’ανεξαρτησία’’ του ούτε από πολιτικούς πάτρωνες ούτε από ιδιοτελή συμφέροντα.
5.       Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι δύο αυτές δυνάμεις για όσους γνωρίζουν, μέχρι ενός σημείου, τα γεγονότα υποστήριζαν κατ’ αρχήν το ψηφοδέλτιο του κου Βογιατζή και δεν συμμετείχαν αυτόνομα στις Δημοτικές εκλογές. Γεγονός που εκφράστηκε αφενός μεν μέσα από την συμμετοχή μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο, αφετέρου δε από την ατελέσφορη αρχική προσπάθεια του κου Ζάψα να λάβει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο, ή να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια αλλά και τις συζητήσεις που έλαβαν μέρος. Συγκρίνοντας τις καταγραφές των δυνάμεων αυτών των δύο πολιτικών φορέων σε Περιφερειακό επίπεδο προκύπτουν τα εξής: Στην Κρανέα και το Θεσπρωτικό οι δύο φορείς μοιράζονται τις δυνάμεις τους με πολύ  μικρές απώλειες (6 ψήφοι) και μάλιστα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (94 ψήφοι έναντι 66). Στο Ανώγειο ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει τις μισές ψήφους του 2009 (11 από τις 22) ενώ η Δημοκρατική Αριστερά εισπράττει όχι μόνο τις υπόλοιπες 11 αλλά και 14 ψήφους επιπλέον. Το ενδιαφέρον είναι στην Φιλιππιάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά όλες τις δυνάμεις του, 178 ψήφοι τώρα έναντι 178 ψήφων το 2009. Η Δημοκρατική Αριστερά εισπράττει 330 ψήφους. Πέρα από το γεγονός ότι ο επικεφαλής αλλά και κάποιοι υποψήφιοι έχουν σχέση με την Φιλιππιάδα, θα πρέπει να γνωρίζουμε και τα εξής: Οι ψήφοι του συνδυασμού στον Νομό  Πρέβεζας συνολικά είναι 771 ενώ μόνο στον Δήμο Ζηρού 421. Η υπεσχημένη ‘’συνεργασία’’ του κου Ζάψα με το ψηφοδέλτιο του κου Βογιατζή αμφισβητήθηκε – και όχι μόνο –από την ανάρτηση κακόσχημης διαφήμισης του συνδυασμού του σε εκλογικό κέντρο του ‘’ανεξάρτητου’’. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν σε βάρος του Περιφερειακού ψηφοδελτίου του κου Αργύρη. Συγκαλυμμένη ή όχι η ‘’τιμωρία’’ και στις επαναληπτικές.
6.       Η αποχή κυμάνθηκε στο 37% (31% το 2009). Μεγαλύτερη στο Θεσπρωτικό όπου έφτασε στο 43% (34% το 2009). Λιγότερη στην Φιλιππιάδα 30% (28% το 2009). Τα άκυρα και τα λευκά διπλασιάστηκαν σχεδόν σε σχέση με το 2009 στις Δημοτικές και υπέρ τριπλασιάστηκαν στις Περιφερειακές (308/508/934 αντίστοιχα). Σχεδόν 8% των πολιτών συμμετέχουν αποδοκιμάζοντας. Η αύξηση τόσο της αποχής όσο και των άκυρων/λευκών φαίνεται να αφορά περισσότερο στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.

Συμπερασματικά σε ότι αφορά στον Δήμο Ζηρού:

·         Η ΝΔ δεν υπέστη φθορά.
·         Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοτική επιλογή του δεν έπεισε τους πολίτες.
·         Το ΚΚΕ περιχαράκωσε τις δυνάμεις του.
·         Οι ‘’αυτοδιοικητικοί’’ του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ αφενός μεν να εγκλωβίσουν, σε ένα συντηρητικών απόψεων ψηφοδέλτιο, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του, αφετέρου δε να αποχωρήσουν αναξιοπρεπώς από την Αυτοδιοίκηση.
·         Ο παραγοντισμός έδωσε και πήρε.
·         Αν δεν κάνω κάποιο λάθος, είκοσι δύο από τα είκοσι επτά (22/27) μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, ανήκουν ιδεολογικά στο χώρο της Ν.Δ.

Για τα πολιτικά συμπεράσματα και το δέον γενέσθαι έχουμε χρόνο…

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

a re Vissarion...den ixeres! den rwtages? i mipws me to 13,kati % k me kati retalia tis aristeras promodoteisai meta apo 4 xronia? einai oi idoi pou mas parousiasan ton Zapsa san swtira k koita tin katantia tou stous Oikologous me 661 psifous...ta retalia pnata retalia tha nai Vissariwn

giorspiros vissarion είπε...

Αγαπητέ μου του προηγούμενου σχολίου.

1. Σύγκρουση με αντιλήψεις και πρακτικές δεκαετιών.Σε όλους τους χώρους.

2. Συνεργασία των δυνάμεων που πιστεύουν στην Δημοκρατία, την Συμμετοχή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

3. Συγκρότηση Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης χωρίς κηδεμονεύσεις.

4. Όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά από πολλούς για πολλά χρόνια.

5. Απόρριψη των αδιέξοδων προσωπικών αντιπαραθέσεων. Αρκετά ταλαιπώρησαν την πόλη.

6. Να πείσουμε τους νέους ότι η πολιτική δεν είναι αυτό που τους παραδίδουμε. Αλλά αυτό που μπορούν οι ίδιοι ίσως να φτιάξουν.

Αυτός είναι ο πηρύνας των προτάσεών μου. Έτσι καθορίζω την στάση μου.

Άν έχεις άλλη πρόταση, να την ακούσω και να την συζητήσω με ευχαρίστηση. Δεν θα συμμετέχω όμως σε επιμέρους παραπολιτικές και παραγοντίστικες λογικές, συζητήσεις και πριμοδοτήσεις. Δεν οδηγούν πουθενά.

Αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας είναι το κόστος που πρέπει να πληρώσουμε για όσα κάναμε και δεν κάναμε για πολλά χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Απλοί αριθμοί από τις επαναληπτικές.

Γιολδάσης Α 6067 Β 5325

έχασε 742 ψήφους συνολικά

Ανώι -28
Θεσπρωτικό -315
Κρανιά +2
Φιλιππιάδα -401

"Ανεξάρτητος" Α 4271 Β 4314

κέρδισε 43 ψήφους συνολικά

Ανώι -139
Θεσπρωτικό +20
Κρανιά +51
Φιλιππιάδα +111

Κατά τα άλλα ο κόσμος ψήφισε Γιολδάση γιατί ο Νομάρχης έδειχνε ότι υποστήριζε τον ανεξάρτητο για να τσατισθεί ο κόσμος και να ψηφίσει Γιολδάση που αυτόν στο βάθος - βάθος ήθελε ο νομάρχης. Μόνο που ο κόσμος κατάλαβε τι ρόλο έπαιζε ο νομάρχης και τελικά δεν του έκανε το χατήρι και ψήφισε τον "ανεξάρτητο"

Χαίρε βάθος αμέτρητο των αναλυτών!!!

Κάτι άλλα ψιλοπράγματα όπως 2764 λιγότεροι ψηφίσαντες και 272 επιπλέον άκυρα/λευκά σύνολο 3036 πολίτες που δεν αποδέχθηκαν (οι περισσότεροι γιατί κάποιοι μπορεί και να έφυγαν απλώς) να μπουν στον δίλλημα ποιόν από τους δύο θα διαλέξουν είναι απλές οδοντόκρεμες για τους ίδιους αναλυτές!!!

giorspiros vissarion είπε...

Οι συνέχεια με τις περιφερειακές.

Όχι μόνο δεν αυξήθηκαν τα άκυρα/λευκά όπως στις Δημοτικές (272 επιπλέον) αλλά μειώθηκαν κατά 91.

Παρόλα αυτά χάνει 220 ψήφους ο Αργύρης, χάνει 559 και ο Καχριμάνης.

Από τους 220 που έχασε ο Αργύρης οι 212 στο Θεσπρωτικό! (Ο Καχριμάνης χάνει παντού με σχετική αναλογικότητα.)

Δεν πήγαν να ψηφίσουν 2723 σε σχέση με τον Α γύρο.

Οπότε προκύπτει το ερώτημα:

Στον Β γύρο 2723 δεν ψήφισαν ούτε Αργύρη, ούτε Καχριμάνη. Δεν ψήφισαν ούτε Γιολδάση ούτε "ανεξάρτητο".

Τι ψήφισαν στον Α γύρο; Με βάση τις Περιφερειακές:

ΚΚΕ 887
ΣΥΡΙΖΑ 283
ΖΑΨΑΣ 421
ΖΗΚΟΣ 262

ΣΥΝΟΛΟ 1853

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΡΓΥΡΗ 220
ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ 559
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ -91

ΣΥΝΟΛΟ 870

ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ 2723.

Τυχαίο; Δεν νομίζω αν και αναφέρομαι βέβαια πάντα στην τάση και όχι σε ακριβείς αριθμούς.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ οικοδεσπότη, θα συμφωνήσω με την ανάλυσή σου, εκτός από το σημείο που αναφέρεις «Η παράταξη που συγκροτήθηκε από τους ‘’αυτοδιοικητικούς’’ του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε την προτίμηση ενός μεγάλου αριθμού πολιτών (32.4% / 33.7% μετά την αφαίρεση των άκυρων/λευκών). Με δεδομένα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, καθαρά αριθμητικά, η παράταξη αυτή φέρεται να ενσωμάτωσε ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ».
Αν πρόσεξες, οι τέσσερις Δημοτικοί Σύμβουλοι του ανεξάρτητου συνδυασμού από τον πρώην Δήμο Φιλιππιάδας, προέρχονται από τον χώρο της Ν.Δ. Άρα, ο Γιολδάσης δεν έλαβε όλες τις ψήφους των Νεοδημοκρατών, αλλά έλαβε καιαπό το ΠΑΣΟΚ αρκετές, αν όχι τις ίδιες, που έλαβε και ο ανεξάρτητος συνδυασμός.
Πώς γίνεται αυτό; Δεν ξέρω αν επηρέασε το συμπεθεριό του, αλλά, σίγουρα, η σχέση Γιολδάση και ΠΑΣΟΚ είναι πολυετής και αρκετά…ερωτική. 25 χρόνια, μέχρι να γίνει Δήμαρχος, μαζί συμπορεύονταν.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΖΉΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ...

"Η κοινωνία θέλει να περιοριστεί η εξουσία των κομμάτων. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τους κομματικούς ινστρούχτορες, τα κομματικά ρετάλια . Η κρίση θέλει Μπουτάρηδες και Καμίνηδες. Κι αν δεν μπορούν οι ίδιοι να τους ανακαλύψουν τουλάχιστον να μη το εμποδίσουν να συμβεί. Γιατί θα συμβεί. Συμβαίνει ήδη δηλαδή."

Kαι ήξερε και ρώτησε ο Βησσαρίων,
Απλώς υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του.
Πίτεψε ή τον επεισαν να πιστέψει ότι μπορεί να αναστήσει έναν πεθαμένο.
Και είναι χιμαιρικό στην άμμο να χτίζεις παλάτια.

giorspiros vissarion είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 8:16

Να επισημάνω δύο σημεία από την ανάρτησή μου.

1. "ΚΑΘΑΡΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ, η παράταξη αυτή φέρεται να ενσωμάτωσε ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ. Προσεκτικότερη και λεπτομερέστερη ανάλυση αποδεικνύει ότι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων ήταν περισσότερο πολύπλοκες."

2."η Δημοτική Παράταξη του κυρίου Γιολδάση δεν σημείωσε την αναμενόμενη μείωση δυνάμεων ή ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕ"

Κατά συνέπεια ΝΑΙ φαίνεται ότι υπάρχει μια αμοιβαία μετακίνηση. Άγνωστο σε ποιό βαθμό.

Οι ίδιοι οι "αυτοδιοικητικοί" του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Βασίλη ότι στήριξε τον Γιολδάση.

Λίγο ακόμη και νομίζω θα αρχίσω να υπερασπίζομαι το Βασίλη γιατί του επιτίθενται όλοι ενώ όπως γνωρίζουμε ο ίδιος "δεν συμμετείχε"!

Άβυσος η ψυχή του ψηφοφόρου, αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το ζητούμενο είναι ΠΩΣ και ΑΝ μπορούν οι προοδευτικοί πολίτες να συγκροτήσουν αν μη τι άλλο μια σοβαρή και αξιοπρεπή αντιπολίτευση.

Το ερώτημα τέθηκε πολύ πριν τις εκλογές. Και απαντήθηκε με ευθύ τρόπο: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ. Διορθώνω: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ.

Σύμφωνα και με προηγούμενο σχόλιο:

"Αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας είναι το κόστος που πρέπει να πληρώσουμε για όσα κάναμε και δεν κάναμε για πολλά χρόνια."

giorspiros vissarion είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 9:12

Και ήξερα και ρώτησα. Και συγκρούστηκα.

Ας μην προσπεράσουμε τόσο εύκολα την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να σταθούν απέναντι σε παραγοντισμούς και συμφέροντα.

Κανείς τους, ούτε και εγώ, δεν υπερεκτίμησε οτιδήποτε. Απλώς κρίναμε ότι εκεί ήταν η θέση μας.

Και αυτό ήταν αρκετό.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Γιωρσπύρο,
Διακρίνω στην απάντησή σας (10:22) μία απογοήτευση, η οποία φθάνει στα όρια της ηττοπάθειας.
Από σήμερα ξεκινά ένας αγώνας, στον οποίο δεν συμμετέχουν μόνο οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά και όλοι οι ενεργοί πολίτες.
Μέχρι σήμερα, ίσχυε η αρχή του «διαίρει και βασίλευε», λόγω του μικρού αριθμού των αντιπολιτευτικών συμβούλων (λίγο …τάξιμο στον έναν, λίγο απειλή στον άλλο, γινόταν η δουλειά μας).
Τώρα, αντίπαλός μας δεν είναι κάποια πρόσωπα, αλλά το σύστημα το οποίο αυτοί εκφράζουν.
Αντίπαλός μας είναι το ανεπαρκές, το αναχρονιστικό, το προσβλητικό, το ανήθικο και το παρωχημένο.
Όποιοι τα εκφράζουν θα αποκαλυφθούν και θα τιμωρηθούν και όσοι τα αντιμετωπίζουν, σίγουρα θα τους αναγνωρισθεί η προσπάθειά τους.
Οι πολίτες έχουν αρχίσει δειλά δειλά να αναπτύσσουν αισθητήρια, τα οποία τους επιτρέπουν να αποδοκιμάζουν και να επιδοκιμάζουν, αντίστοιχα.
Το πάρτι, τώρα αρχίζει!!

giorspiros vissarion είπε...

1. Σε ποιό πάρτυ αναφέρεσαι δεν καταλαβαίνω! Η αντιπολίτευση δεν είναι πάρτυ!

2. Απογοήτευση και ηττοπάθεια που την είδες δεν ξέρω, αλλά σε διαβεβαιώνω κάνεις λάθος.

3. Σε ποιούς συμβούλους αναφέρεσαι οι οποίοι μάλιστα γίνονταν αντικείμενο χειρισμού του τύπου:
"λίγο …τάξιμο στον έναν, λίγο απειλή στον άλλο, γινόταν η δουλειά μας"; Στους "αυτοδιοικητικούς" του ΠΑΣΟΚ ή σε άλλους; Λες να έφταιγε ο μικρός τους αριθμός;

4. Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη μην πείς (Αναφέρομαι στην φράση σου:

"Από σήμερα ξεκινά ένας αγώνας, στον οποίο δεν συμμετέχουν μόνο οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της μείζονος")

5. Αντίπαλός μας είναι το ανεπαρκές κ.λπ. Μήπως βάζουμε απέναντί μας μικρό αντίπαλο(αφού είναι ανεπαρκές...). Μήπως θα ήταν καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Δήμου και των Δημοτών;

Σκόρπιες επισημάνσεις γιατί πραγματικά με μπέρδεψες!!!
Ελπίζω να βοήθησα στις σκέψεις σου...

giorspiros vissarion είπε...

Υ.Γ.

Το ξαναδιάβασα όπως και το σχόλιο στο οποίο απάντησα.

Σχεδόν έχω τον ήχο της φωνής σου στα αυτιά μου.

Άν δεν κάνω τραγικό λάθος, να είσαι σίγουρος ότι θα στηρίξω τις προσπάθειές σου (μας).

Ανώνυμος είπε...

1. Το πάρτι είναι μία γιορτή. Εύχομαι, δηλαδή, όσοι περισσότεροι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν στα κοινά, με οποιοδήποτε τρόπο και από οποιαδήποτε θέση.

2. Δεκτό!

3. Αναφέρομαι σε συμβούλους που έμπαιναν με την αντιπολίτευση και κατέληγαν Αντιδήμαρχοι. Σκέφτεσαι κανέναν από τους πρόσφατους; (κάποιον που έσπευσε από την πρώτη Κυριακή να συγχαρεί τον Γιολδάση);

4. Οι Δημότες τους έκριναν και αυτοί θα τους επιβραβεύσουν ή θα τους αποδοκιμάσουν, όπως έπραξαν με πολλούς υποψήφιους, "αυτοδιοικητικούς" και μη. Άρα, είναι άστοχο να προδικάζεις με αυτόν τον τρόπο μια προσπάθεια, πριν καν αυτή ξεκινήσει.

5. Η ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με τον αντίπαλο (με υποτιμητική διάθεση), αλλά με την πολιτική του. Δηλαδή, με την αδυναμία του να πράξει κάτι, να δημιουργήσει ένα έργο ή να επιλύσει τα προβλήματα των Δημοτών.

Όπως και να ’χει, εδώ θα είμαστε, εφόσον συνεχίζεις να μας παραχωρείς τον φιλόξενο χώρο σου.

giorspiros vissarion είπε...

Αποφάσισα δύο σχόλια να μην τα δημοσιεύσω. Και φυσικά δεν μου επιτρέπεται να αντισχολιάσω.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς και σε αυτές τις εκλογές δεν άλλαξε η νοοτροπία του εκλογικού σώματος… επέλεξαν την λύση που τους υπαγορεύτηκε (ή τους υποχρέωσαν κάποιοι) και δεν άφησαν ανθρώπους με άποψη, γνώση και διάθεση για βοήθεια στην πόλη μας. Εγώ προσωπικά πίστευα ότι το ρεύμα που υπήρχε υπέρ σας διαβάζοντας και το filoiko θα το βλέπαμε και στην κάλπη αλλά τελικά το αναμενόμενο συνέβη… κατάφερε ο κόσμος (και με την μεγάλη αποχή φυσικά) να δώσει λευκή επιταγή με «ελαφρά ψήφο» στη στασιμότητα. Λυπάμαι πραγματικά αλλά πιστεύω ότι είναι τιμή για την πόλη μας που ένας άνθρωπος σαν εσάς «δέχτηκε» (εννοώ δήλωσε συμμετοχή σε τόσο δύσκολη περίοδο για το κόμμα) να μπει στη μάχη των εκλογών και με το πιο αδικημένο όπλο στον κόσμο… την ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ.
Ελπίζω να μπορέσει η πόλη μας να αξιοποιήσει εσάς και άλλα αξιόλογα στελέχη του συνδυασμού που κάνατε με τον κ. Βογιατζή σε απάντηση σε όσους πίστεψαν ότι δε θα τα καταφέρετε. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα σας συγχαίρω για την συμμετοχή στον πιο ΚΑΘΑΡΟ συνδυασμό από πλευράς ανθρώπων.

Με εκτίμηση,
Ένας υποστηρικτής σας.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΓΙΩΡΣΠΥΡΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΔΩ Κ ΚΑΙΡΟ...ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ ΕΔΩ Κ ΚΑΙΡΟ...ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΙΚΑΝΟΤΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΗΓΗΘΕΙ ΜΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Κ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ...Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙΜΩΡΕΙΣΑΙ Κ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ Κ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Κ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ..ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΖΥΓΟΥΡΗ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ..ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΕΙ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ...ΕΔΕΙΞΕ ΗΘΟΣ Κ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΦΑΣΙΖΟΥΣΑ ΔΕΞΙΑ...Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΞΕΘΕΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Κ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ..ΠΟΛΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΦΑΣΙΖΟΥΣΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ..ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ Κ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΣΥΝΤΟΜΩΣ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ....ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ Ο
ΔΙΕΥΡΗΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΑΛΛΑ 3.5 ΧΡΟΝΙΑ..ΚΡΙΜΑ...

Ανώνυμος είπε...

Κύρια Γιωρσπύρο , καταρχάς συγχαρητηρια για τον έντιμο αγωνα που δωσατε εσεις και ο συνδυασμό σας.
Βέβαια το αποτελεσμα δεν ήταν το επιθυμητο για πολλους λογους , ευθυνες έχουν όλοι απλά ας περάσει λιγος χρονος να κοπάσει η σκονη για να μπορέσουμε να ειμαστε πιο δικαιοι στην κριτική μας.

Είναι λυπηρο όμως το 2010 να διαβαζουμε για φασιζουσα δεξια.
Αν δεν το εχετε καταλαβει κυριοι οι διαχωριστικες γραμμες δυστυχως για σας έχουν πεσει πόσο μαλλον στην τοπικη αυτοδιοικηση και λεω δυστυχώς γιατί δεν έχετε να αντιπροτείνετε τιποτα παρα μονο τις σκουριασμενες ιδεες σας περι δεξιας και αριστερας.

Με τετοιες νοοτροποιες δεν παμε πουθενα από δηθεν προοδευτικούς και κατα άλλα ανεξαρτητους χορτασαμε ολα αυτά τα χρόνια και στην κενρικη πολιτικη και σε τοπικό επίπεδο
Για το πολιτικό κενό που υπάρχει στον τοπο ευθυνες έχουν όλοι...

Ανώνυμος είπε...

ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ,
ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ.
ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΝΑΣ.

ARIS είπε...

Πολύ καλά αυτά που γράφεις (έκθεση ιδεών), οι ανάλυση του αποτελέσματος θα ήταν σωστή (πολύ βιασύνη), αν δεν συνέβαιναν τα παρακάτω:
Σειρά εκλογής Υπ. Δημοτικών συμβούλων <>
(ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΙΛΠΠΙΑΔΑΣ)
α/α Ονοματεπώνυμο Ψήφοι
1 ΠΕΤΣΟΥΚΗ – ΖΥΓΟΥΡΗ ΑΝΝΑ του Γεωργίου 560
2 ΣΦΡΙΝΤΖΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Σταύρου 481
3 ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΒΕΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ του Παναγιώτη 460
4 ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του Αποστόλου 389
5 ΒΕΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του Αριστοτέλη 368
6 ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ευαγγέλου 349
6 ΚΩΣΤΑ – ΓΚΑΡΤΖΩΝΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του Λάμπρου 349
8 ΣΙΝΤΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Σπυρίδωνα 331
9 ΜΠΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ελευθερίου 326
10 ΤΣΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Κωνσταντίνου 325
11 ΚΑΤΡΑΧΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Στεφάνου 323
12 ΡΙΖΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Θεοδώρου 318
13 ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του Ιωάννη 248
14 ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Βασιλείου 243
15 ΝΤΕΚΟΥΜΕ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του Γεωργίου 243
16 ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Χρήστου 220
17 ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου 180
18 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του Περικλή 128
19 ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννη 120
20 ΝΤΑΚΟΥΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑ του Τριανταφύλλου 96
21 ΔΡΑΚΟΥ – ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ του Νικολάου 90

Στις Δημοτικές Εκλογές ο Δημοτικός Συνδυασμός που στηρίχθηκε από την Ν.Δ είναι και η <>, μάλλον, από βιασύνη, λάθος εκτίμηση, ή εσκεμμένα, το παρέβλεψες.
Εξήγησε το (Στις Δημοτικές η Δημοτική Παράταξη που στηρίχθηκε από την Ν.Δ., συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2009, είχε μια μικρή μείωση (6067 έναντι 6413) η οποία οφείλεται κατά μείζονα λόγο στην απώλεια ψήφων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ανωγείου (404 ψήφοι). Αντίθετα στην Φιλιππιάδα σημείωσε άνοδο κατά 130 ψήφους.).
Τι προσπαθείς να δικαιολογήσεις;
Mάλλον τα αδικαιολόγητα!

Ανώνυμος είπε...

pantws exw na paradextw kati Vissariwn, you are too Democratic guy pou evales to sxolio mou
(15 Νοεμβρίου 2010 1:48 μ.μ.)
thx
Oso gia tin xilini glwssa tin akoume tosa xronia apo tin kentriki politiki skini k koita pou ftasame, stin xrewkopia
pisteuw oti eipa se 2 grammes ti egine fetos k ti prin 4 xronia...xereis opws ta lene sta kafeneia...

giorspiros vissarion είπε...

Αγαπητέ Άρη,

Δεν καταλαβαίνω ποιά αδικαιολόγητα νομίζεις ότι πάω να διακαιολογήσω.

Ξαναδιάβασε την ανάλυση:

"Η ΝΔ δεν έχασε δυνάμεις ή κατά κάποιο τρόπο τις αναπλήρωσε"

giorspiros vissarion είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε της 19 Νοεμβρίου 2010 12:27 μ.μ.

Άν η Δημοκρατική ευαισθησία του καθενός μας μετριέται με την δημοσίευση ή όχι ενός σχολίου, ζήτω που καήκαμε.

giorspiros vissarion είπε...

ΥΓ

"you are too Democratic guy"

Πολύ ξύλινο αγαπητέ μου και δεν νομίζω να το λένε έτσι στα καφενεία!